Att köpa bostad genom oss

Att köpa en bostad är ett av de viktigaste valen du gör. När du köper en bostad genom oss är vi helt på det klara med att det är en stor investering och att du vill känna trygghet genom hela köpet.

Vi har, tack vare många års erfarenhet, en synnerligen god kunskap om marknaden och hjälper gärna till att hitta ditt nya boende! Fyll i formuläret på sidan Intresseanmälan, så ringer vi dig för en personlig genomgång av dina önskemål. Därefter blir du kontaktad så snart vi kan erbjuda en bostad som vi tror kan passa dig.

Fördelen för dig är att du själv inte behöver bevaka de hem vi har till salu. Dessutom får du möjlighet att vara med på visningar där säljaren väljer en diskret försäljning utan annonsering i dagspress och på Internet.

Allting klart för köp?

En bostadsaffär kan vara snabbt avklarad. Det är därför viktigt att vara förberedd så att allt är klart för köp när rätt bostad dyker upp. Att ha finansieringen klar genom ett lånelöfte hos banken är ett sätt. Ett annat är att kontakta ossför att få din nuvarande bostad värderad och eventuellt också förbereda försäljningen av den.

Värdering

Vi hjälper gärna till med värdering av din nuvarande bostad. En värdering inför en försäljning är alltid kostnadsfri. Många upplever att det känns tryggt att ha valt mäklare och förberett en försäljningsprocess så att det går snabbt och smidigt när du väl hittat ditt nya boende.

Visningar

Visningar sker helt enligt säljarens önskemål, men vi rekommenderar bokade visningar. Det innebär att du får större möjlighet att ställa alla dina frågor till mäklaren. På visningarna är den ansvarige mäklaren alltid närvarande, väl insatt i fakta kring bostaden och kan ge dig svar på alla eventuella frågor.

Som spekulant får du också alltid en komplett bostadsbeskrivning med detaljerad information och bilder. En viktig sak att tänka på är att du som köpare har undersökningsplikt. Du är alltid välkommen att ta upp alla frågor med din mäklare.

Budgivning

När visningarna är genomförda kontaktas du vid intresse av den ansvarige mäklaren. Du är annars välkommen att själv kontakta mäklaren så snart du vill lägga bud eller har några frågor om bostaden. Under processen vidarebefordrar vi löpande samtliga bud till både dig som budgivare som till säljare. Vi arbetar enligt Fastighetsmäklarnämndens rekommendationer med öppen budgivning.

Åberg & Lawe har som regel att alltid ha personlig kontakt med alla budgivare vid varje bud eftersom det är det säkraste sättet att undvika missförstånd. Det är också det bästa sättet för oss som mäklare att ta reda på varje spekulants förutsättningar för att kunna vara med i en budgivning. För oss är det viktigt att du som budgivare utan dröjsmål får relevant information.

Vi har, genom hela affären, förpliktelser mot såväl säljare som köpare. Har du speciella önskemål om datum för tillträde eller annat vill vi gärna veta det, då detta kan påverka säljaren. Det är inte med automatik så att den som bjuder högst blir den som får köpa bostaden; däremot sammanfaller det ofta.

Kontraktskrivning

Försäljningen är inte avslutad förrän ett skriftligt köpeavtal undertecknats. Därför försöker vi alltid boka ett möte för detta så snart som möjligt efter avslutad budgivning. Då träffas säljare, köpare och mäklare på vårt kontor. Om någon part inte kan närvara löser vi detta med hjälp av en fullmakt.

Gemensamt läser vi igenom avtalet noggrant och förklarar eventuella villkor så att du som köpare förstår avtalets innebörd.  Inom en knapp vecka ska handpenningen, som vanligtvis är 10 procent av köpeskillingen, erläggas.

Tillträde

I god tid före tillträdesdagen skickar vi en kallelse till dig med den information du behöver, från tid och plats för mötet till likvidavräkning och eventuella praktiska detaljer att tänka på.

På den överenskomna tillträdesdagen träffas du som köpare, säljare och mäklare igen för att reglera resterande del av köpeskillingen. Oftast sker detta på din bank och vi förbereder all kontakt med både din och säljarens bank. Du undertecknar en likvidavräkning och vid fastighetsköp även ett köpebrev. Därefter erlägges resterande köpeskilling och eventuella lån löses.

Ditt nya hem

Även om vi emellanåt talar om objekt är det ingenting annat än hem vi säljer. Vår förhoppning är att du genom hela processen känner dig trygg och att du hittar det hem som du verkligen vill ha och kommer att trivas i. Självklart finns vi aldrig längre bort än ett telefonsamtal även efter att du har flyttat in.

Är du nöjd, är vi nöjda.

"}